dijous, 9 de juny del 2011

Francisco Camps vol erradicar el català de les escoles valencianes

L’extensió progressiva del valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament a partir del tercer curs de primària es reduirà a una sola assignatura, a part de l’assignatura de llengua catalana i literatura. Aquest fet limitarà l’ampliació del valencià a altres matèries dins de l’anomenat Programa d’Incorporació Progressiva (PIP). La conselleria d’Educació del Govern valencià modifica, d’aquesta manera, l’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià sense haver de passar per les Les Corts.

El passat dilluns 30 de maig, el conseller d'Educació de la Generalitat Valenciana  Alejandro Font de Mora va fer públic que el seu departament ha elaborat l'esborrany d'un decret que de prosperar, representarà la sentència de mort no sols de les línies en valencià als centres educatius, sinó també dels usos públics i formals de la nostra llengua en un futur pròxim.

Els sindicats d’educació STEV, CCOO, UGT i CPAGA s’oposen a la modificació d’aquest decret denunciant que amb aquest canvi “la progressivitat d’ensenyament del valencià, que era la característica principal d’aquest programa, queda anulada”. La modificació del programa PIP coincideix amb un altre decret de la conselleria per crear una xarxa de “centres plurilingües”.

En aquests centres “plurilingües”, els alumnes podran escollir la llengua amb la qual volen ser examinats: castellà o valencià. El STEPV afirma que aquesta política “va en contra de les recomanacions europees sobre el tractament integrat de les llengües i suposa un greu retrocés en la normalització del valencià”.
La realitat en els centres educatius valencians és que només un 29% de l’alumnat estudia en programes bilingües i el 71% ho fa en un PIP (Programa d’Incorporació Progressiva). Així doncs, aquesta és una mesura més en contra de la llengua catalana al País Valencià.

Si fins ara als llibres d'història de la llengua apareixien dos moments clau contra els drets lingüístics dels valencians –l'adveniment dels Borbons i la dictadura franquista–, ara caldrà afegir la deplorable gestió del govern de Camps, amb la supressió de les línies en valencià entre molts altres atacs frontals i evidents envers la llengua catalana al País Valencià.