dimecres, 27 d’octubre del 2010

Gonelles Morts, frikisme nostrat insular

Ja vam parlar en aquest post dedicat a Josmar, que en llengua catalana també és pot fer música freak, avui farem un viatge cap a l'illa de Mallorca.
La paraula gonella s'utilitza a les illes per definir aquells personatges que, per entendre'ns al País Valencià els anomenaríem blaveros, és a dir una gent que sosté la teoria que la llengua que és parla a les Illes Balears i a Catalunya no és la mateixa, i s'inventen una gramàtica per cada illa.
Sempre han sigut un sector minoritari, però darrerament determinats personatges, vinculats al PP illenc (pocs però podersos) i a l'auto anomenada Associación Cultural Círculo Balear, presidida pel xenòfob anti-català Jorge Campos Asensi, han revifat aquest discurs.

Com a singular resposta a tot això a aparegut un grup anomenat Gonelles Morts, ells mateixos es defineixen com a Friki-rap, tenen cinc discs al mercat, que és poden baixar gratuïtament des del seu web. Lletres anti-gonelles, rimes un pel forçades, melodies de disicutible gust i això si molt d'entusiasme.

La cançó que hem seleccionat, és del seu segon disc, Ses aventures des foner reaccionari i sa fulla dramàtica (2007), és titula El segon Assalt.