dissabte, 12 de juny del 2010

Perpinyà aproba la Carta Municipal pel Català

L'onze de maig de 2010 passat serà un dia històric per als catalans de la Catalunya Nord. L’Ajuntament de Perpinyà ha aprovat, per unanimitat, una resolució on demana que el català sigui, juntament amb el francès, la llengua oficial de tot el Rosselló. De moment ja ha iniciat el camí i s’ha convertit en el primer consistori de la zona que aprova la Carta municipal per a la llengua catalana, on es demana aquesta cooficialitat. L'alcalde, Jean-Marc Pujol, ha dit que la Carta Municipal aprovada aquest dijous és un pas important: "Venim d'una situació en la qual un organisme municipal, l'Institut Font Nova, s'encarrega de la promoció del català per a l'Ajuntament. Amb la Carta Municipal, el que fem és integrar l'ús del català dins els serveis de l'Ajuntament; el català a Perpinyà ja no dependrà d'un servei extern", també espera que els 25 ajuntaments que formen part de la mancomunitat de municipis de Perpinyà, se sumin a la iniciativa

La carta s’empara en diversos textos internacionals i en la Constitució Francesa i vol garantir la pervivència i la transmissió de la llengua catalana a la zona. Ara el segon pas que vol aconseguir l’Ajuntament és que els altres 228 municipis que formen la Catalunya Nord també votin, aprovin i ratifiquin el text.

Tot un canvi a França on les llengües que no són el francès, han estat sempre marginades per l'administració.  Si voleu col·laborar en la recuperació del Català a la Catalunya Nord hi ha un grup al facebook que esta fen una gran tasca:

Catalan Pour Tous